onsdag, maj 31, 2006

Mellan hägg och syrén eller Mellan Vårruset och Polcirkelmarschen

Tiden från det att häggen blommar tills syrénen börjar har ett så poetiskt namn. Fast för mig känns det också som att det här är tiden mellan Vårruset och Polcirkelmarschen. Vi var ett gäng kvinnor från Övertorneå kommun som var och vårrusade med drygt 5000 kvinnor till i Luleå i måndags. Det är alltid lika roligt att betänka, när man ser gång- och cykelvägen vid Varvet fullproppad av kvinnor i rörelse, på väg framåt, att det just då, just där är fler människor samlade, än som bor i hela vår kommun.

Och så har vi fått bekräftat det vi trott länge. Att SOU, Statens offentliga utredningar rätt och slätt är regeringens beställningsjobb. Ingen oväldig ämbetsmannatradition här inte. Nej då, idag talade oväntat jämställdhetsminister Jens Orback klartext i denna fråga. På frågor om vad regeringen ska göra för att åtgärda den låga andelen kvinnliga styrelseledamöter resp VD i de börsnoterade bolagen, svarade han "vi har beställt en utredning om kvotering", och oaktat vad man tycker i sakfrågan (nej, som liberal centerfeminist får jag ont i kroppen bara vid tanken på kvotering!) är hans ordval intressanta.

Nu hinner jag inte blogga mer just nu. Ska iväg på den samlade borgerligheten i Övertorneås kommuns gemensamma temamöte om framtidens äldreomsorg och Särkivaaragårdens vara eller inte vara. Måste bara med en bild belysa ohållbarheten i den nuvarande situationen på Särkivaaragården. Personalen försöker krångla in eller ut en duschsäng. Och att det är trångbott är vi väl alla överens om - oavsett om vi som Centerpartiet och jag vill se ett nybygge eller om man som den sittande majoriteten föredrar ett ombygge!