måndag, maj 08, 2006

C - de enda som ifrågasätter (s)ystemet

Laddar som bäst upp inför morgondagens EU-debatter på firandet av Europadagen imorgon den 9 maj i Luleå. Tillsammans med två Europaparlamentariker och folkpartiets riksdagskvinna, alla från Norrbotten, ska vi under ledning av Kjell-Albin Abrahamsson, utveckla våra partiers olika syn på de EU-frågor som publiken på Luleå tekniska universitet och senare på Ebeneser kan tänkas ha.

Har varit ute och gått på Särkivaara och förundras av det sköna vädret, den vackra utsikten och tänker för mig själv att detta kanske är den bästa årstiden. Innan sommaren brustit ut i full blom, med ännu mera pollen och myggor. Snön har smält bort, skogen är torr och fin, fåglarna sjunger och kvittrar som om de aldrig ville sluta.

Läste en mycket intressant artikel i fredagens Dagens Industri. Maria Ludvigsson, författaren till en rapport om skillnaden mellan svensk och dansk arbetsmarknad, konstaterar det uppenbara om Centerpartiets förslag till undantag för LAS för unga upp till 26 år: '”Jag tycker att det var konstigt att centern inte fick med sig resten av alliansen. Det saknas motsättning i svensk demokrati. Om alla för en socialdemokrati light finns det inga alternativ att välja bland. Centern är de enda som ifrågasätter det rådande systemet." I couldn't agree less.

Allas vår skönsjungande Micke H har de senaste dagarna haft fullt upp med en viss uttagning. Vi håller tummarna så de vitnar. Det var dagens roliga nyhet. Dagens dåliga nyhet är att Övertorneå kommun för första gången på tre år backar på Svenskt Näringsliv ranking över företagsklimatet. Med 16 platser. En positiv trend har brutits och jag är bedrövad över det.

För första gången sedan Norrbottens-Kuriren körde igång veckans bloggare har en Övertorneå-bo fått förtroendet. Erika Rousu som nyligen varit med om en bilolycka, som jag bloggade om här "Måtte allt gå bra 19/3", är veckans skribent, så håll utkik efter Erikas bloggande på kuriren.com, om livet som 18-åring med studenten framför sig, rehabiliterande sig själv hemma i Övre Kuivakangas.

Sista kommunfullmäktige inför valet ägde rum i Hedenäset idag. Frågan om särskilt boende blev föga förvånande återremitterad. Ännu ett fattigdomsbevis från den sittande vänsterkoalitionen, ännu ett haveri i en viktig strukturfråga. Sönderfallet är totalt. Vad som än händer i höstens val, hoppas jag att vi får tydliga besked och mandat från väljarna, om vilka de vill anförtro ansvaret att sköta kommunen. Med en stabil, aktiv och samspelad majoritet kan vi driva igenom de ibland svåra beslut som måste fattas, för att i det långa loppet klara kommunens utveckling och framtid.