lördag, maj 27, 2006

Bra dag i Svanstein!

2006 års första dag av Vårexpo är avklarad med glans. Det har varit en fin och trevlig dag av kampanjande ute i Svanstein. Regnet föll inte förrän mässan stängt för dagen. Jag har haft förmånen att tillsammans med partivänner från när och fjärran (om man får räkna Stefan dit!) möta glada och positiva Vårexpo-besökare.

Efter lunchen lyssnade jag till Övertorneå Utveckling AB:s nye ordförande Håkan Ylinenpääs inledande ord på ett seminarium, och det blev också en i raden av angenäma upplevelser idag. Äntligen känns det som att ÖUAB är på rätt spår. Håkan gav sina personliga tankar om hur han skulle vilja se att ÖUAB arbetade framgent och det kändes som oerhört bra och i god samstämmighet med vår syn på näringslivsutvecklingsarbetet. Det fanns flera paralleller till vårt kommunala handlingsprogram och jag gillade särskilt att Håkan lyfte fram som utgångspunkt; arbetet med våra befintliga företag, i vart fall sålänge Trevia finns, och kan ta hand om nyföretagandet.

Överhuvudtaget kändes Håkans önskemål om ett mer fokuserat ÖUAB som efterlängtat, satsningar på besöksnäring, mer samarbete över gränsen med Finland med Haparanda/Torneå som förebild, som fler punkter vi kan ena oss kring och som vi lyft upp i kommunala handlingsprogrammet. Likaså var hans syn på skogen som resurs för såväl energibehov som förädlad råvara i övrigt som andra gemensamma nämnare när det kommer till vår syn på var kommunen har utvecklingspotential och naturliga (konkurrens)fördelar. Att han också bekymrade sig över vår placering på Svenskt Näringslivs rankinglista i år, är också något vi alla gemensamt måste arbeta med framgent. I tre år har vi klättrat på listan, för att i år tyvärr backa och det är en tråkig utveckling som måste brytas.

Norrbottens-Kurirens ledarskribent Bo Östman har idag uppmärksammat min kandidatur till KS-ordförandeposten och min utmaning av Arne. Tyvärr, har nog Östman drabbats av den, för sörlänningar vanligare förekommande åkomman, att döpa om mig... till Ylva?! Förmodligen är det mitt efternamn som spökar och ställer till det, men jag blir alltid lika full i skratt. Hur tänker de då? Ylva Lindivainio, eller vad?! (För att citera en famös stämmoordförande, som för några år se'n hade stora problem med ombudens namn. De minnesgoda drar sig till minnes Centerstämman i Jönköping när korrekt uttalade namn var mer undantag än regel, eller vad säger mån tro en annan av "de drabbade" Elin Sand, mer känd som Ilan Sadé?!)

En ny dag av VårExpo väntar oss imorgon söndag. Återstår att se om den blir lika givande som denna. Hur som haver, lär de hårt arbetande, men alltid lika trevliga och glada, ideella krafter som fixar VårExpot, och som snart tar över skidanläggningen Pullinki Ski, inspirera till nya krafttag. Bara att se de "in action" och att vara i Svanstein är en fröjd.

Övertorneå kommun är full av fantastiska människor och byar. Häromdagen fick jag vara med på Ruskola byasamfällighets grillfest i Onkijärvi och det var samma sak där. Idel glada leenden, gott humör och skratt, möten över generationerna, som gjorde att det fina regnet bara märktes för att vi blev blöta. Idag bjöd Tarmo Makslahti och Lasse Anttila från Polcirkellands Byaråd smakprov på Vårexpot, om vad det goda grannskapets dag kan innebära, när de firade Neighbours Day, en dag, en företeelse och ett firande som för mig tills idag var en nyhet.

Det är precis som Niklas Eskelinen från Pajala ofta konstaterar: det är alltid lika roligt att lära sig nå't nytt. Och det gjorde vi idag, precis som så många andra dagar.