lördag, maj 08, 2010

Fåren kom med våren

Den senaste veckan har bjudit på alltfler vårtecken: förutom sedvanliga vårblommor och fågelkvitter, promenerande storspovar och disträa tjädrar vid vägkanterna har vi även mer...moderna vårtecken.

På skolgården nedanför kommunhuset hör jag genom mitt öppna fönster - i ett fåfängt försök att fly kontorets tropiska värme - hur brännbollsslagträn faller ner på asfalten. Epatraktorerna puttrar på vägarna och moppekillar och tjejer åker omkring i byarna.

Och hemma i Kuiva har vi fått nya grannar: 130 får som just nu bor i Savilahtis gamla ladugård, innan de ska släppas ut på bete vid Kuivajärvi. De ulliga, gulliga små svarta och grå Gute- och Svealammen (och de större fåren) bidrar till en ny hemtrevnadskänsla. Man kan höra de små livens söta späda bräkanden när man åkertill jobbet på morgonen och när man kommer hem på kvällen. Jag hann inte dit och spana in de förrän i tisdagskväll.

I måndagskväll (3/5) hade vi kommunfullmäktige och bokslutssammanträde. Vi redovisar ett kanonresultat med över 12 mnkr i överskott - ett överskott motsvarande en 2-kronors skattesänkning. Vi uppnår de flesta finansiella mål ochkan glädja oss över att våra medarbetare och förtroendevalda genom tuffa beslut och hårt arbete kunnat ge medborgarna - vårauppdragsgivare - god service och bra verksamhet. Det är just sådana här feta år, man önskar att det fanns lagliga möjligheter för oss kommuner att samla i ladorna till de magra år som kanske kommer framgent. Men med det nuvarande regelverket är den dörren stängd. Vi får se om den utredning Alliansregeringen utfäst kommer fram med något användbart.

Vi förbereder söndagens (9/5) årsmöte i Leader Tornedalen, ideell förening. Den ska äga rum i Emmastugan, Soukolojärvi kl 14 och jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att besöka stämman och se vad vi har gjort och vad som är i görningen.

Under veckan har jag också haft besök av NSD-journalisterna Linda Danhall och Lotta Nilsson. De har under våren arbetat med engranskning av kommunernas representation. Det ska bli mycket intressant och spännande att småningom få ta del av deras undersökning.

När Aina och jag i torsdags flög ner med anledning av det seminarium om den minoritetspolitiska reformen vi deltog i under gårdagen, träffade vi pappa och bror Lundströmer. Stig och Jimmy var på väg ner till Knuttorp för att stötta och hjälpa sin son och bror och vår kommuns racingstjärna Ronnie Lundströmer till framgångar i helgens Formel Renault-premiär. Vi håller tummar och tår för en ännu bättre placering idag än under gårdagens allra första körning i denna klass.

Och alldeles oaktat hur det går är det kolossalt glädjande att ännu en ung person från vår kommun i en smal landslagssport får chansen att utvecklas sportsligt! Det känns jättespännande att också få följa Ronnies fortsatta framfart under återstoden av säsongen som bara börjat i helgen.

Vi behöver positiva förebilder på livets alla områden - och de som nu ger järnet på hockeyrinkar i när och fjärran, paddlar i iskalla forsar, bränner gummidäck på Knuttorp, tävlar i svenska mästerskapen i ungt entreprenörskap, ger ut diktsamlingar - allt detta visar att vår framtid - våra barn och unga, vill och vågar, tar för sig, drömmer och ibland, lever de sina drömmar!