söndag, maj 09, 2010

Leader Tornedalens årsstämma avklarad

Idag har vi sammanfattat och stängt böckerna för Leader Tornedalens första verksamhetsperiod på föreningsstämman i Emmastugan, Soukolojärvi. Sedan förra stämman den 1 februari 2009 i Erkheikki har LAG (eller styrelsen, som det heter på icke-EU:s landsbygdsprogramsspråk) haft fullt upp med att etablera verksamheten; rekrytera verksamhetsledare, etablera leaderkontor, få verksamhetsgodkännandet klart och sist men inte minst påbörja huvuduppgiften; bereda och besluta om projektansökningar.

Strömmen av ansökningar har ökat med tiden och glädjande nog är det många bra projekt från hela vårt stora Leaderområde från Keinovuopio i norr till Haparanda i söder som kommer in.

Imorgon har vi KS au-möte där vi ska behandla tre utmaningar som är färdigberedda efter avslutat anbudsförfarande. Senare under veckan ska jag träffa aktiva ungdomar som är engagerade i att få ett Kulturens Hus i Övertorneå till stånd. Kanske ett offensivt och intressant utslag av den diskussion om lokaloptimering vi påbörjade för dryga året sedan. Använder vi de lokaler kommunen förfogar över på ett klokt, effektivt och ändamålsenligt sätt? Sitter vi på överytor eller har vi viktiga verksamheter utspridda i flera olika lokaler? Det är den här sortens diskussioner som främjas av att vi vågar börja röra i lokalfrågan och som ger kreativiteten och nytänkandet en knuff framåt.