torsdag, maj 20, 2010

Låt Nordnytts (S)kräckpropaganda ta slut

Efter kvällens Nordnytt-inslag i 19.15 resp 22.15-sändningen om den förestående entreprenadiseringen av Särkivaaragården, överväger jag att anmäla inslaget till Granskningsnämnden för radio och tv.

Att jag överväger en anmälan till granskningsnämnden beror på att jag funderar på om kraven på public service att beakta "opartiskhet" och "saklighet" är tillgodosedda i senaste inslaget.

Christina Snell-Lumio som ständigt försöker utmåla bilden av sig själv som demokratins förkämpe i Övertorneå kommun kallar processen med att behandla förfrågningsunderlaget och senare anbudsutvärderingen för att "kuppa igenom".

Jag är oerhört nyfiken på vari denna kupp består, när följande är fakta: Kommunfullmäktige har beslutat att införa utmaningsrätten, Socialnämnden har beslutat att tillämpa den inom sin verksamhet, nästa onsdag ska nämnden behandla och besluta om förfrågningsunderlaget som senare blir startskottet för en sedvanlig LOU-upphandling med de tidsfrister och procedurregler som följer. När nämnden efter avslutad upphandling behandlar själva anbudsutvärderingen och fattar tilldelningsbeslut kan anbudsgivare om de så önskar, överklaga inom viss tid. Vad är det för kuppartat med detta förfarande? Är detta något annat än ett skolexempel på kommunal demokrati och tillämpning av upphandlingsrätt?

Hela inslaget har en air av krutuppfinnande över sig.

Inslagets speakerröst beskriver i dramatiska ordalag att skattemedel förs över till privata företag: Ja, och? Wow - vilken nyhet?! Vilka andra pengar, än skattebetalarnas pengar, har vi i det offentliga att jobba med? Och när kommunen köper varor och tjänster av privata företag sker just en överföring av dessa skattepengar till de privata företagen. Som skett såväl före som efter maktskiftet 1/10 2008.

När kommunen köper asfalt- och beläggningsjobb av Skanska där en av mina tre socialdemokratiska kommunalrådsutmanare är regional chef, för vi över skattepengar till ett privat företag. När kommunen inhandlar böcker från Christina Snell Lumios bokförlag till biblioteket sker en överföring av skattepengar. Men det tycks inte vara ett stort problem i Vänsterkartellens värld.

Att beslut fattas med majoritet och att anställda i politiskt styrda organisationer måste acceptera verkställigheten av politiskt fattade beslut, även om de privat och personligen råkar vara starka motståndare till den förda politiken är heller ingen nyhet och unikt för Övertorneå kommun. Så ser spelreglerna ut.

Jag börjar bli trött och less på Vänsterkartellens (s)kräckpropaganda och hyckleri i Övertorneå kommun i allmänhet och entreprenadiseringerna i synnerhet.

Det finns två väsentliga skillnader mellan det som sker nu och det som skedde före maktskiftet:

För det första, har vi i Övertorneå-Alliansen i samband med maktskiftet presenterat vår politiska plattform där vi redogjort för vilka värderingar vi styrs av och vilka politiska reformer vi ämnar genomföra. Det har aldrig tidigare hänt i Övertorneå kommuns historia att en majoritet i förväg öppet redovisat sin politiska agenda. Det är det vi nu levererar. Vi levererar det vi lovat och vi gör det konsekvent.

För det andra, det som sker nu, sker öppet och transparent i kommunala beslutsprocesser - där alla tillåts att tycka och tänka och manifestera sina åsikter. När man följer debatten kan man lätt förledas att tro att allt i Övertorneå kommun tills i år producerats i egen kommunal regi. Man får lätt intrycket att vi aldrig gjort tjänsteköp. Inget kunde vara mer fel. Men av någon underlig anledning vill inte S och V tala högt om de tjänsteköp som gjordes på deras tid. Låt oss bara ta tre små konkreta exempel:

* Tvätten till Särkivaaragården har köpts externt.

* Maten till Älvgårdens äldreboende och Älvbackens daghem i Pello har köpts externt.

* Städning inom socialtjänstens verksamheter har köpts externt.
Av Samhall Övertorneå utan föregående upphandling. Gissa, vem som var platschef där och samtidigt s-ledamot av den socialnämnden...

Och det kanske är därför S, låter V och fackliga företrädare anföra debatten mot den konkurrensutsättning Övertorneå-Alliansen nu genomför i enlighet med demokratiskt fattade beslut i kommunfullmäktige? Man är rädd för att ens egen "smutsiga" byk ska tvagas i offentlighetens obarmhärtiga ljus.

Så medborgare, välj själv! Öppet och transparent eller hycklande bakom lyckta dörrar och bortom lagens krav.