måndag, maj 17, 2010

Utmaningar, förnybar energi och Harju!

Sedan Övertorneå kommun under förra året blev först i länet med att införa den s k utmaningsrätten, dvs möjligheten för andra utförare som privata företag, ideella föreningar eller våra egna medarbetare att utmana oss i kommunen på driften av en viss verksamhet, har mycket vatten runnit under Finlandsbron. Enligt vårt reglemente för utmaningsrätten övergår ärendet till en sedvanlig LOU-upphandling om och när den politiskt ansvariga nämnden antar en viss utmaning. (Nämnden har alltid en möjlighet att förkasta en utmaning, eftersom utmaningsrätten inte är något lagstadgat påfund, utan ett frivilligt åtagande för kommunen.)

Månader av fackliga förhandlingar mellan Övertorneå kommun och fackförbundet Kommunal har pågått där först förfrågningsunderlag granskats, diskuterats och kompromissats. Sedermera har anbudsutvärderingen skärskådats av båda parter innan den gått till politiken i KS au för tilldelningsbeslut/starttillstånd . Resultatet har kanske blivit annorlunda än vad vi från kommunens sida initialt tänkt oss. Inte nödvändigtvis sämre. Men annorlunda.

Ett sådant vägval var att våra tre första upphandlingar; den på mattransporter, lastbil samt bemanningen av Orjasjärvi återvinningscentral skulle ske med en kombination av pris, kompetens och miljö/kvalitet, dvs inga renodlade prisupphandlingar. Därför har jag personligen svårt att förstå den delen av kritiken som nu riktas mot oss i kommunen. Vi har från början i förfrågningsunderlaget angivit vilka kriterier som skulle gälla för dessa jobb. Att det sedan varit svårt för anbudsgivarana att veta var ribban ligger, tja... det har jag större förståelse för.

Nåväl, nu är den offentliga debatten om utmaningarna igång. Självfallet har och kommer jag att fortsätta ta aktiv del i den.
"Privatiseringar påbörjade i Övertorneå" (14/5) http://www.tornedal.se/
Norrbottens-Kuriren har haft två artiklar i saken; i lördags (15/5) samt i dagens (17/5) papperstidning, men för närvarande hittar jag inget i e-upplaga och kan därför inte länka dit.

Om man får tro NK, vilket man kan... ibland... har en av anbudsgivarna bestämt sig för att överklaga upphandlingen. Om den tar sikte på en eller alla tre vet jag inte i skrivande stund, men välkomnar en prövning. Vi har gjort så gott vi kan givet de förutsättningar och begränsningar som följer av lagen om offentlig upphandling och fackliga MBL-förhandlingar.

Under helgen (16/5) körde Sveriges Radio P4 Norrbotten ett inslag om småskalig vattenkraft, utifrån en intervju i fredags. Detta som uppföljning på ett reportage om vad forskarna på LTU anser om förutsättningarna för småskalig vattenkraft givet teknikutvecklingen. Jag hoppas att vi vågar, vill och orkar föra en sansad debatt i frågan, utan att genast ta till storsläggan åt endera hållet.

Jag är helt övertygad om att det med modern teknik går att anlägga (till och med temporära) flytande anläggningar i strömmande vattendrag som genererar el, utan att skada den biologiska mångfalden eller sportfiskets möjligheter. Särskilt i gamla anläggningar som idag bara står utan att göra någon som helst nytta. Tyvärr, har vi i Övertorneå kommun mig veterligen ingen sådan.

Så under tiden får vi fortsätta att lägga vår tid och energi på att utveckla basen för den förnyelsebara energin på andra sätt, med bl a mer vindkraft. Vi är en av tio kommuner i landet som producerar mest vindkraft/invånare. Kolla också tidningen Ny tekniks festliga artikel, eller kanske festliga ordval, om Aapua 7: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article66115.ece
Jag tror att vi locals inte uppfattar bergen runt Aapua som "fjäll":-)

En kanonhelg fick sin kanonavslutning igår kväll med Harjus 1-0 mål i Tre Kronors match mot Kanada i det pågående hockey-VM. Efter allt knorrande om Harjus och Omarks landslagsform kändes det underbart att Harju fick näta. Just show them all!
Vojne, vojne, nästa match mot Schweiz krockar med ett av veckans politiska möten...