tisdag, maj 25, 2010

Övertorneå - Upplevelsekommunen

Igår kväll (24/5) ägde vår workshop om hur vi i Övertorneå gemensamt inom och mellan ideell, privat och offentlig sektor ska utveckla besöksnäringen rum. Jag inledde med att berätta att jag ofta får frågan på temat: "Och vad ska det bli av Övertorneå - Haparanda har IKEA och shopping, och snart får Pajala gruvan?" Ibland är frågeställaren genuint nyfiken, ibland genuint bekymrad, ibland misstänkt skadeglad.

Oaktat vilket, är mitt svar, "Vi ska bli upplevelsekommunen!" Med det menar jag drömmen eller visionen om att folk ska (vilja) söka sig hit för att koppla av, unna sig unika kultur- och naturupplevelser och ladda batterierna. Redan idag kan vi erbjuda såväl små som stora upplevelser. Detta ska vi ta fasta på och gemensamt utveckla vidare.

För det var en av mina poänger under gårdagen: få kommuner av Övertorneås storlek besitter så mycket resurser och tillgångar med turistiska mervärden, vissa helt världsunika fenomen och sevärdheter, som oss:
Exempelvis:
* Polcirkeln
* Världsarvet Struwes meridianbåge
* Nationalälven Torneälven med dess rena vatten
* Den 401-åriga orgeln i Övertorneå kyrka

Lägg därtill den storslagna naturen med dess skogar och myrar, sjöar och bäckar, som bas för jakt- och fiskeupplevelser.
Lägg därtill vår tornedalska kultur, vår starka kultur och identitet, våra kyrkor (- bland Sveriges vackraste med en spännande och rik kulturhistoria!), Hanhivittikko fäbod, Särkilax kapell m.m.
Och människorna, den viktigaste resursen vi har - de genuina människorna som tack vare sin envishet gett sig den på att leva och verka här (trots att andra upplever oss som periferi och att det är långt till centrum). Människorna som gör, som kör och gör: entreprenörerna, eldsjälarna, pådrivarna, möjliggörarna och visionärerna.

Min retoriska fråga igår var: Vad gör vi med allt detta - alla resurser? Hur kan vi bygga och skapa ännu större uppväxling av de resurser vi förfogar över? Den processen har startat och den kommer att engagera allt fler de kommande åren.

För kan man dra någon slutsats av gårdagens kreativa workshop där många valde att delta är det väl insikten och beslutsamheten om att den här näringen är här för att stanna. Den inrymmer mycket potential för framtiden för vår bygd och nu har vi att gemensamt försöka frigöra den potentialen.

Åre är ett lysande exempel på hur man underifrån och tillsammans bygger starka och långsiktigt hållbara utvecklingsprocesser och hur besöksnäringen där hjälpt kommunen i stort med fler nyföretagare, fler jobb och fler invånare.

De senaste åren har besöksnäringen vuxit med 50% i vår kommun. År 2008 omsatte den 56 mkr bara i Övertorneå kommun. Den har redan ca 100 personer helt- eller säsongsvis sysselsatta i vår kommun. Det är den globalt snabbast växande näringen. Det är klart att vi ska vara med där med det vi har att erbjuda!