tisdag, juni 29, 2010

Svanstein - Årets By!

Idag strålade Svanstein - Tornedalens pärla -ikapp med solen! Det var folkligt, festligt och fullspikat! Sven Kostenius, vice KS-ordförande och jag var på plats för att överlämna kommunens check och utmärkelse till Svanstein som Årets by 2010 i Övertorneå kommun. Nu blev ju Svanstein inte bara Årets by i vår kommun, utan faktiskt Årets by i hela Norrbotten, vilket känns otroligt glädjande och roligt.

Landshövding Per-Ola Eriksson höll ett fint tal där han tog fasta på vad som utmärker den positiva lokala utvecklingen i Svanstein och lyfte fram samarbetet mellan byns människor, företag och ideella sektor med starkt engagemang för kyrka, kultur och idrott.

Jag valde att genomföra kommunens uppvaktning tillsammans med Sven som duellerande pianister. Sven Kostenius, som är en Svanstein-profil, om än han idag och sedan några år bor i Rantajärvi, var ordförande för det KS-möte (där jag själv saknade möjlighet att delta i) där Svanstein utsågs till Årets by i vår kommun. Sven berättade varför KS utsåg Svanstein till Årets by och jag passade på i min del av talet att lyfta fram nästa stora gemensamma utmaning med bäring på Svanstein och dess attraktionskraft som besöksmål: nämligen Norrbottens minst kända världsarv - Struves meridianbåge.
På vänstra bilden: Fr v Marianne Lampinen, ordf Svansteins byaförening, Gustav Hansson, länsstyrelsen och landshövding Per-Ola Eriksson.

En av mätpunkterna i meridianbågen (som korsar 10 länder från Norra Ishavet till Svarta havet) och f ö den gemensamma nämnaren, för de tre gradmätningsexpeditioner som sedan 1736 gästat Tornedalen och Norrbotten, är nämligen berget Pullinki, strax utanför Svanstein (335 möh).

Bo Lindberg framförde tillsammans med Anton Muskos och Hannes Lindberg vackra sånger och musik. Bland annat valsen Elämän valssi. Sixten Lindberg sjöng också innan programmet avslutades med Tornedalssången i allsång. Det blev en fin och värdig avslutning på en fin dag i Årets by.