måndag, januari 30, 2006

Förberedelser pågår!

Senare ikväll ska jag till Hedenäset och Hietaniemis c-avdelnings årsmöte. Det blir ännu ett viktigt tillfälle att i samspråk med lokala partikamrater, tänka över frågor och strategier inför valet den 17 september. Vi har ett mycket gott utgångsläge och det är oerhört stimulerande att nu arbeta med att ta fram ett nytt kommunalt handlingsprogram för den kommande mandatperioden. I programmet ska vi precisera vår vision för Övertorneå, våra prioriteringar och inriktningar för att i valet söka största möjliga stöd och mandat för den politiken.

I helgen deltog jag tillsammans med Ulf Hannu i Centerpartiets länskonferens. Det är en årlig mötesplats där centerpartister runtom i länet träffas och diskuterar gemensamma frågor och informerar varandra om läget ute i kommunerna. Ett valår som detta är det extra intressant att få en inblick i de andra kommunkretsarans förberedelser. Riksdagsledamoten Håkan Larsson höll på fredagskvällen ett anförande om politiken för Norra Sverige och berörde flera intressanta förslag.

Centerpartiet går nu fram som enda parti med förslaget om differentierade arbetsgivaravgifter. I Norge håller man precis på - efter godkännande från EES-domstolen - att återinföra denna åtgärd som visat sig såväl effektiv som träffsäker, när det gäller att stärka tillväxtförutsättningarna i områden som ligger långt från marknaden och har ett glest befolkningsunderlag.

En av de största poängerna med ett borgerligt maktskifte på nationell nivå efter höstens val gäller just den regionala utvecklingspolitiken. För att hela landet ska kunna bidra till tillväxten måste företagsklimatet förbättras på en rad punkter. För att fler ska kunna få jobb måste det bli enklare och billigare för företagen att anställa.

Nästa vecka har den lokala LRF-avdelningen årsmöte. Det blir intressant och spännande att få se och höra hur, den i vår kommun, viktiga, jord- och skogsbruksnäringen ser framtiden an. Vilka utmaningar ser de runt hörnet? Vilka möjligheter och förutsättningar behöver de för att kunna utvecklas positivt?

Härnäst denna vecka väntar för min egen del flera dagar runtom i vårt vackra vinterskrudade län. I mitt jobb på Kommunförbundet Norrbotten tar vi denna vecka emot två delegationer från Apatity resp Kirovsk från Murmansk län, Ryssland. De ska besöka sina svenska och norrbottniska vänortskommuner och ett spänstigt program med bl a företagare med Rysslands-affärer står för dörren. Men först som sagt, Hedenäset. Then we take Berlin... nej, men Boden!