måndag, januari 16, 2006

Halonen vs Niinistö

Det blev en andra valomgång i det finska presidentvalet, men tyvärr gick inte min favoritkandidat Matti Vanhanen vidare. Tråkigt men likväl en god investering för partiet inför nästa års finska riksdagsval. Vanhanen har befäst sin ställning och kampanjmaskineriet i partiet har smorts.

När Tarja Halonen fick elaka frågor om resultatet var en motreaktion riktad mot ev övermod i hennes kampanj - där kampanjledaren tidigare i förra veckan gått ut och vädjat till de "erkänt sparsamma finländska kvinnorna" att rösta igenom Halonen i en första valomgång, för att på så sätt spara sjuttio miljoner av finska statens skattemedel enligt en egen beräkning (!), svarade hon att det nog gällde att vara ödmjuk, men att ödmjukheten inte skulle bära hela vägen, och att situationen även påkallar skinn på näsan. Nu dröjer det två veckor innan vi får den spännande upplösningen på den finska presidentvalsdramatiken!

Nej, nu när Idrottsgalan börjat, har väl Sverige stannat. Imorgon kan ni inte läsa här om rätt person fick rätt pris. Idrottskommentarer är inte riktigt min grej. När vi nyligen planerade partimöten och aktiviteter innevarande vår, påpekade mina kära partivänner när vinter-OS äger rum och vikten av att förlägga vår verksamhet till andra tider. Frågan inställer sig: är det bra eller dåligt med vinter-OS och fotbolls-VM ett valår? Spelar det roll överhuvudtaget för de politiska diskussionerna med stora publikfriande idrottsevenemang? Tja, inte vet jag. Vad tror ni?