lördag, september 18, 2010

10 skäl att rösta på Centerpartiet i Övertorneå

1. Vi får saker att hända!
Det vi gick till val på 2006 har vi under mandatperioden genomfört. Vi håller det vi lovar och levererar. Övertorneå-borna har haft en tänd vägbelysning sedan december 2008, de boende på Polgården behöver inte längre äta mat som kylts ner och levererats i plastlådor m.m.

2. Fler och växande företag ger nya jobb
Den offentliga sektorn är redan kommunens största arbetsgivare. Därför behöver vi fler och växande företag. Utan företag och skatteintäkter har vi inga resurser att fördela till välfärden.

3. Bestäm mer själv!
Under mandatperioden har föräldrarnas valfrihet inom barnomsorgen ökat. Den valfriheten måste gälla fler. Varför ska du sluta bestämma själv i ditt liv bara för att du fyller 65 år?

4. Vi är Alliansens gröna och företagsamma röst!
Vi vill fortsätta förnya Övertorneå som ekokommun och fortsätta arbeta för att mer förnyelsebar energi produceras i vår kommun. Vi måste jobba mer med energieffektivisering och att laga mat av närproducerade råvaror så nära brukarna som möjligt.

5. Barn och unga är vår framtid
Därför är investeringar i Övertorneå som en attraktiv ungdomskommun kolossalt viktiga. Därför är vi nu redo att bygga konstgräsplan (och skatepark!) och förbereda investeringen i ett Kulturens Hus - en mötesplats för människor från alla generationer. Att utveckla Gränsälvsgymnasiet är en annan viktig fråga för att få fler unga att stanna eller flytta hit.

6. Sjöutsikt? Ja, tack!
Vi vill ta vara på det förändrade strandskyddet och skapa förutsättningar att bygga och bo i attraktiva och vattennära lägen.

7. Valuta för skattepengarna
Vi ska ha en hög kvalitet i skolan, vården och omsorgen. Då måste skattekronorna användas på ett effektivt och ändamålsenligt sätt.

8. Kultur som hävstång för utveckling och tillväxt
Vår unika kultur och vårt språk är resurser för utveckling. Vi arbetar för att göra Övertorneå till ett nationellt centrum för meän kieli språk och kultur, en svensk motsvarighet till Kveeniinstituuti i Börselv i vår norska vänortskommun Porsanger. Vi stöttar privata initiativ för att utveckla den kreativa sektorn i Övertorneå kommun.

9. Besöksnäring och tjänstesektor innebär fler nya jobb
Luppioberget med sin milsvida utsikt är ett viktigt komplement till t ex Kattilakoski, Övertorneå kyrka och Hanhivittikko fäbod. Vi behöver ha fler sevärdheter att bygga upplevelser kring, då kan privata aktörer inom besöksnäringen förpacka och sälja vårt område turistiskt.

10. Allt börjar hos Dig
Kommunen måste samarbeta med t ex landstinget när det gäller att bevara och utveckla Övertorneå vårdcentral. Vi kan samverka mer för att underlätta din tillvaro, för att erbjuda dig en god livskvalitet och en nära och tillgänglig vård.