onsdag, september 01, 2010

Tänk om Kommunal Övertorneå skulle säga...

"Jag tror på en offentligt finansierad välfärd, men vem som tillhandahåller
tjänsterna är inte det viktigaste, det är kvaliteten och vem som har rätt till
tjänsterna."

Orden är Annelie Nordströms, Kommunals nya ordförande. Hon har liksom åtskilliga andra socialdemokrater i vårt land insett att det viktigaste är att medborgarna får service till god kvalitet - oaktat om det är personal anställd av en kommun eller ett privat företag som utför den.

Aldrig tidigare har vi fört en så intensiv diskussion i Övertorneå om kvalitet i äldreomsorgen. Tack vare diskussionen om entreprenadupphandling av Särkivaaragården resp ett införande av lagen om valfrihet inom äldreomsorgens hemtjänst har vi fokuserat kvalitetsfrågan. Vad är kvalitet i äldreomsorgen, hur mäter och följer vi upp den ?

Alternativa driftsformer inom kommunal verksamhet är idag en vardag och verklighet i stora delar av Kommunsverige. Den tiden då kommunen kunde göra allt själv i egen regi är förbi. Vissa gör det för att effektivisera verksamheten, för att få ut mer av varje satsad skattekrona. Vissa gör det för att utveckla och förbättra verksamheten - genom att konkurrensutsätta den, föds nya kreativa lösningar och metoder. Hälften av de kommuner som gjort det är socialdemokratiskt styrda och hälften borgerligt styrda. Att göra kommunal verksamhet i privat regi är sedan länge inte en ideologisk fråga.

Valet den 19 september är ett vägval i Övertorneå kommun mellan mer mångfald och valfrihet eller mindre. Mer entreprenörskap eller mindre. Mer bestämma själv eller mindre. Att fortsätta framåt eller backa bandet.