torsdag, september 16, 2010

På upploppet!

Med 3 dagar kvar till valet börjar vi politiker vara inne på upploppet och närma oss helgens spurt!

Igår hade vi en kommunalpolitisk debatt i SR Norrbottens Meän Raatio på meän kieli:
http://sverigesradio.se/cgi-bin/Sisuradio/programsidor/index.asp?ProgramID=1017

Imorgon eftermiddag (kl 15-17) kampanjar vi utanför Handlarn i Juoksengi och på lördagen håller vi valspurt utanför ICA i Övertorneå (kl 11-13) då vi bl a drar vårt vallotteri.

I den nationella debatten har skolfrågan uppmärksammats på olika sätt idag och tidigare under veckan. Liksom i fallet sjukvård tror jag att huvudmannaskapsfrågan är övervärderad - i debatten förs ofta fram att kvaliteten i skolan (eller i sjukvården) skulle höjas per automatik om verksamheten bara förstatligas.

Vi kommunpolitiker har ett jätteansvar för att skolan ger barn kunskaper, färdigheter och förutsättningar att utveckla sina talanger och intressen och får en så bra start i livet som möjligt. I ett kunskapssamhälle är allt annat ett hån mot barnen. Därför är det viktigt att vi noga följer kvaliteten och elevernas resultat i skolan.

Som flera utredningar under våren påpekat är inte resurs-frågan den allena saliggörande (heller). Skolan ska visst ha resurser så att rektor, lärare och övrig personal kan genomföra ett bra arbete för alla elever, men mycket ligger också på andra plan. Det pedagogiska ledarskapet är en nyckelfråga.