måndag, september 13, 2010

Pin(s)am lekstuga

Kommunfullmäktigesammanträden har sedan februari i år urartat till ett demokratiskt fiasko. Frågor återremissas på pin kiv, bara för att det går, och dras i långbänk. Efter att frågor ventilerats ytterligare vändor och ett i flera fall - enigt KS - ställt sig bakom förslaget till beslut, ångrar sig S på KF när de anar en möjlighet att förhala beslut och sätta käppar i maskineriet.

Tyvärr, blev mandatperiodens sista KF ikväll inget undantag. Det var det hittills mest pinsamma. När S går så långt att de återremitterar en motion som föreslår att KF beslutar något som redan gäller enligt kommunallagen är botten nådd. Vad är nästa steg? Ska vi se fram emot en strid ström motioner från krutuppfinnarna i S och V, med fler förslag att KF i Övertorneå beslutar saker som Sveriges riksdag redan lagt fast i kommunallagen? Det finns en lång rad kapitel och paragrafer KF kan besluta om, i sin strävan att skämma ut sig som demokratiskt organ.

Jag skämdes å skattebetalarnas och medarbetarnas vägnar; att vi upptog deras tid och förbrukade deras pengar på kvällens lekstuga. Jag skäms när jag tänker på det arbete Leif och Gunvor lagt ner på att stå där och kopiera dessa papper och göra alla utskick för att nu för andra gången förpassas till papperskorgen. Allt bara för att några inte får sin vilja igenom och vägrar acceptera majoritetsbeslut eller föra fram sina synpunkter när tillfälle ges.

Oppositionens agerande är genant. Om det är så här de hanterar skattemedel när de sitter i opposition, hur hanterar de inte då skattemedlen i majoritet? I kvällens agerande finns inget konstruktivt, bara en barnslig glädje över att få förhala och dra i långbänk, att obstruera. Är det verkligen den sortens politik Övertorneå behöver och är betjänt av? Att fullvuxna, en del erfarna politiker, medverkar till att förminska kommunfullmäktige till en lekstuga, är djupt förvånande och djupt ovärdigt.

Kvällens möte innebär 35 000 skattekronor i sjön. Hoppas S, V och Zacke är nöjda över att de fick 3 timmars betald lektid i tv.