onsdag, september 08, 2010

Kulturens kreativa kraft

För ett år sedan pågick inspelningen av den prisbelönta novellfilmen "Höstmannen" i Övertorneå med omnejd. Under den tid inspelningen pågick påverkades den lokala ekonomin positivt och vi ser nu hur positivt "Jägarna 2" verkar påverka Överkalix och dess invånare. Under sommaren som gått har företagarna Monica Simu och Jan Tollin haft premiär för sin konsthall. När säsongen summeras visar det sig att tusentalet besökare från när och fjärran passat på att se och köpa konst av Jussi Taipaleenmäki och Aino Myllykangas.

I Vitsaniemi utvecklar Gunhild Stensmyr sitt företagande med Guesthouse Tornedalen och Konsthall Tornedalen. I somras besökte jag hennes konsthall i Skäret. Bengt Pohjanen vill se en utveckling av platsen till minne av Särkilax kyrka och skriver på en föreställning med rötter i vår egen historia, våra myter och sägner. På ett av höstens företagsbesök, i Studio Ness i Pello, spelar Johan Rova-Johansson in musik som sedan mixas till färdiga produkter. Det här är bara några positiva exempel på tillväxten av och värdet av kreativa näringar i Övertorneå kommun.

Runtom i vår kommun och i Tornedalen pågår massor av kreativ och kulturell utveckling, som redan skapar ringar på vattnet. Den skapar entreprenörer och tillväxt, den skapar nya idéer och impulser, den skänker oss ny självkänsla och kunskap. Vår unika kultur och natur, våra spännande människor med intressanta inre landskap - allt detta är källor att ösa ur. Allt detta behöver stödjas och främjas på olika sätt. Den kulturella infrastrukturen i Norrbotten behöver vårdas och utvecklas, för den påverkar länets attraktionskraft och förnyelseförmåga.

Igår hade jag ett spännande och intressant möte med Vårdförbundets Avdelning Norrbotten. På eftermiddagen var det dags för Steg 2 av den jämställdhetsutbildning, vi genomfört för våra medarbetare och förtroendevalda som ett led i vårt jämställdhetsprojekt Ötå Jämt.

Det är en viktig del av hela arbetet med att utveckla och förnya organisationen Övertorneå kommun. Vill vi vara en modern organisation och attraktiv arbetsgivare med stolta, kunniga och glada medarbetare och nöjda brukare behöver vi utveckla vårt varumärke, vår värdegrund, vårt ledarskap och medarbetarskap, vi behöver fundera på vilken kultur och kommunikation vi vill ha, hur vi kan utveckla bemötandet i servicegivandet och säkra kvaliteten i våra processer. Arbetet med att utveckla organisationen kan bara genomföras med en drivande kommunchef och en engagerad och uthållig ledningsgrupp. Med det på plats har vi en spännande resa framför oss.