torsdag, juli 15, 2010

Skiftbyte i stjärnfabriken?

Igår kväll var första gången arrangemanget Röda Kvarn Reunion genomfördes i Övertorneå. Det uppmärksammades och firades att rockbandsverksamheten på Röda Kvarn startades för 15-16 år sedan och tanken är att arrangemanget ska bli en årligen återkommande kväll för att samla upp och ge plats på scen för f d och aktiva musiker med rötterna i Övertorneå, som genom årens lopp stått på Röda kvarns scen och repat och spelat och utvecklat sitt artisteri. I invigningstalet lyftes också vikten av ledarna fram. Initiativtagaren och spindeln i Övertorneås musikaliska nät Johan Andersson hade trummat ihop gänget igår.

Igår kväll åkte också kanotpologänget från Kuiva Gränspaddlare (KGP) till SM-veckan i Malmö. KGP är en av Övertorneås mest vinstrika klubbar. Att i så smala grenar som kanotpolo och kanotslalom i en liten glesbygdskommun, leverera så många landslagskvinnor och män som KGP gjort och ännu gör är imponerande.

Såväl Röda Kvarn som KGP är exempel på lokala stjärnfabriker. Men vilka tar över, den dag dagens ledare tackar för sig? Finns det tillräckligt många som är beredda och villiga att axla manteln? Hur skolar, uppmuntrar och tar vi hand om nya ledare i den ideella sektorn?

Vad vore hockeystjärnorna från stjärnfabriken i isladan Tornedalium utan eldsjälarna? Utan sina ledare och tränare i ÖHF, utan hängivna föräldrar som skjutsar till och från träningar, säljer kaffe och korv i föreningens café? Ibland inte skjutsar ens mellan Soukolojärvi och Övertorneå, utan mellan Övertorneå och Luleå flera gånger i veckan?

Vad vore helgens Matarengi marknad utan Knut Omark och Christer Töyrä m fl? Det finns alltid funktionärer som vill och kan hjälpa till, men någon måste gå före, samla och hålla ihop gänget för de uppgifter som måste göras.

Utan enskilda människor och tillsammansarbete - ingen aktivitet, ingen utveckling. Det om något ser vi prov på dessa intensiva och hektiska veckor där bygden sjuder av liv.

Idag är det dags för Hietaniemi hantverksmarknad på vackra Kyrkudden i Hedenäset. Vi har precis avslutat marknaden i Juoksengi och imorgon brakar Matarengi marknad loss i dagarna tre. Samtidigt sätts en pjäs upp i Kaulirantas Makasiini, Midnattsolscupen genomförs, Överkalix marknad pågår. Just nu i Övertorneå med omnejd. Inget av detta kan vi ta för givet. Bakom varje arrangemang och många angelägna verksamheter finns ideella hjärtan som klappar och händer och fötter som gör.

Övertorneå har ett starkt civilt samhälle med över 90 föreningar - många av dessa idrottsföreningar, byaföreningar eller kulturföreningar uträttar stordåd. Det förtjänar respekt. För de gör vårt liv mer värt att leva, de gör vår tillvaro rolig och meningsfull, de utvecklar sig själva, varandra och andra.

Vad kan jag och du göra? Vi kan heja på eldsjälarna. Vi kan visa vår uppskattning för de. Vi kan uppmuntra och peppa de att fortsätta. Vi kan undvika att gnälla på småsaker.

Vi kan bli en av de. Idag gör jag min första av tre ideella dagar på det kommunala utomhusbadet Ekobadet. Det är bara ett litet och blygsamt bidrag. I många år drevs den av just Kuiva Gränspaddlare, nu har Kuivakangas SK hand om den. Men utan Maria, Tomas, Erkki och Maarit och resten av gänget, hade vi inte haft organisation att sköta det åtagandet. Ska stjärnfabrikerna fortsätta att producera stjärnor får vi vårda varandra och det ideella engagemanget och ledarskapet.