onsdag, juli 14, 2010

Mer vind i seglen

Det som numera är känt som Littorin-affären, har förbryllat även mig den senaste veckan. Mina sympatier för och med honom och hans familj, är trots Aftonbladets grova anklagelse om påstått sexköp, inte bortblåsta. Jag lämnar det därhän. Och kommer att fortsätta sakna honom i svensk inrikespolitik.

I går kunde O2 äntligen för världen berätta om sina expansionsplaner för vindkraften. Med en ny park i Mäevaara, i vårt nordvästra hörn mot gränsen mot Pajala kommun, vill de etablera 44 verk, en investering, som om den fullbordas i ograverat skick, vilket man ännu inte kan veta, innebär en investering på 1,5 miljarder kr. Därtill kommer lokal konsumtion i form av vägbyggen och transporter av fundament och rotorblad etc.

Som jag tidigare konstaterat här är vi en av de 10 kommuner i Sverige idag som producerar mest vindkraft/invånare. Med denna investering späs det förhållandet på. På en av mina presentationsbilder av kommunen har vi en vindsnurra med texten "I Övertorneå har vinden vänt". Idag kan vi välkomna ännu mer vind i seglen. Vi håller på att inta en mycket spännande position som liten glesbygdskommun i arbetet med den förnybara energin med flera intressanta pilotprojekt.

Hedenäsets Närvärme AB är ett exempel på biobränsledriven småskalig energiproduktion och -distribution. I vår kommun produceras också vattenkraft. Det har det gjorts i tiotals år och även om den långtifrån förslår all vår energikonsumtion, har den ett stort värde. Den gröna energin hade tidigt en vagga i vår kommun.

Vindkraften expanderar och kanske, kanske lyckas vi starta en biogasproduktion. I vårt skogsprojekt Arctic Boreal Climate Development testar vi nya sätt att öka tillväxten i skogen och samtidigt använda skogens klimatnytta för att binda koldioxid. Många av våra hushåll värms - precis som f ö mitt eget - upp med pellets eller andra biobränslen.

Allt detta skapar positiva kringeffekter och mindre eller större ringar på vattnet. Tack vare vindkraftparken i Aapua har nu ett av ortens företag (Abvee) en kompetens att serva och underhålla vindkraftverk. Jag har noterat att de nu också annonserar om de även kan serva biobränsleutrustning i övrigt.

På fredag går vi in med vårt yttrande om den tänkta kärnkraftsetableringen i finska Simo. Som jag tidigare bloggat, har vi ingen annan utväg än att argumentera för ett totalt avstyrkande, då de finska myndigheterna visat sig tämligen ointresserade av våra frågor och betänkligheter för lokaliseringens miljöpåverkan på vatten, djur och natur.

Den här veckan är vi i Centerpartiet Övertorneå ute och kampanjar. Igår och idag på Polcirkelmarknaden i Juoksengi. Hela helgen med början på fredag i Övertorneå på Matarengi marknad. Tillsammans med kandidater till landsting och riksdag finns vi på plats för att berätta om vår politik, våra förslag och idéer. Välkomna att besöka oss!