måndag, april 10, 2006

La PrimaVera

Våren är i antågande konstaterade min favorit som ny premiärminister i det italienska parlamentsvalet, Romano Prodi, på sin hemsida för tre dagar sedan. I skrivande stund är det ännu ovisst om det blir ett maktskifte och röstsammanräkningen verkar tyda på ett mycket jämnt valresultat, med dött lopp mellan kandidaterna i olika regioner. Europa behöver Italien och Italien behöver Europa, med Romano Prodi får vi alla en trygg och pålitlig europé.

I Övertorneå är det aprilväder med snö och slask och även om våren är på gång, har vi en längre startsträcka än Rom. Skidans dag på Särkijärvi igår blev en blöt tillställning i det snöblandade regnet och det var inte utan att jag undrade om det inte blev säsongens sista skidtur. Ikväll hade Centerpartiet bjudit in till öppet möte i Juoksengi för att diskutera framtidens äldreomsorg och skola. Två viktiga och aktuella frågor, där viktiga avgöranden kommer att behöva fattas inom en snar framtid.

Den 8 maj ska kommunfullmäktige besluta om hur det särskilda boendet Särkivaaragården ska moderniseras. Valet står mellan den sittande majoritetens förord för en om- och tillbyggnad och vårt förslag om nybyggnation. Den nuvarande Särkivaaragården utgör inte en god arbetsmiljö för personalen, och erbjuder inte heller ett vare sig tids- eller ändamålsenligt boende för våra gamla. Något måste därför göras.

Vi välkomnar en öppen, bred och livlig debatt om vad medborgarna anser i denna fråga. Det kommer att bli en av våra största investeringar för överskådlig tid och därför är det angeläget att frågan ventileras så brett som möjligt. Behovet av goda kalkyler, underlag, genomlysta alternativ är stort för att få ett så välgrundat beslutsfattande som möjligt. Vad tycker du?