söndag, september 16, 2007

Fa(s)cinerande

När det ska spelas in film i Norrbotten, ser jag gärna att våra vackra vyer i Övertorneå har en chans att vara med. Eller om en filmskapare från Övertorneå kommun vill göra en film vill jag att den ska ha chans att prövas för det offentliga stöd som finns tillgängligt i Norrbotten på jämlika villkor med andra filmskapare. Och när nu regeringen tillsatt en bredbandsutredning för att undersöka vad som krävs och hur den sista utbyggnaden av bredband till små orter och landsbygd kan finansieras, känns det viktigt att Övertorneå kommun är med som en bland andra norrbottenskommuner. Vi var den första kommunen i länet med avgiftsfri kollektivtrafik, tack vare vårt tidiga miljöengagemang och gynnsamma ortsstruktur kan en stor del av våra invånare nyttja gratisbussarna. Detta är inte möjligt med mindre än att kommunen träffar avtal med Länstrafiken.

Dessa tre - bland andra strategiskt viktiga frågor i Norrbotten - hanteras av de länsgemensamma och kommunägda bolagen Filmpool Nord, IT Norrbotten och Länstrafiken i Norrbotten AB. Det är i dessa tre bolag den politi(s)ka majoriteten för resp huvudman föreslagit och/eller tagit ställning för försämringar i bolagsordningar och konsortialavtal. På punkt efter punkt försöker man minska den politiska oppositionens, ibland även allmänhetens och medias insyn i och inflytande över resp insyn i bolagen. Man föreslår att nomineringskommitténs sammansättning ska minska till tre, men i praktiken, två, personer. Huvudmännen föreslår på fullaste allvar (!) att nomineringskommittén ska bestå av kommunstyrelsens ordförande i Luleå kommun (f n Karl Petersen), Kommunförbundet Norrbottens ordförande (f n Karl Petersen) samt landstingsstyrelsens ordförande (f n Kent Ögren).

Se'n har de mage att i berörda paragrafer om nomineringskommitténs arbete och styrelsens sammansättning (t ex i förslaget till ny § 6 i bolagsordningen för Länstrafiken) påstå att "styrelsen ska sättas samman med hänsyn till bolagets verksamhet och utvecklingsskede. Styrelsen ska präglas av mångsidighet och bredd avseende ledamöternas kompetens, erfarenhet och bakgrund i övrigt. Utöver den kompetens som krävs med hänsyn till verksamheten ska bolagets behov av generell politisk kompetens och erfarenhet tillgodoses."

Ska man skratta eller gråta? Menar de på fullaste allvar att de två personer som "innehar funktionerna som Kommunförbundet Norrbotten och landstingsstyrelsens ordförande" - som det handlar om för Länstrafiken - är bäst skickade på att utse en sådan styrelse?
Kent och Kalle. Två manliga sossar bosatta i Luleå. De kan allt och alla i hela länet. Wow! Vilka powergrabbar!

Och så ska vi kommuner i vår delägarroll behandla de här skämten till bolagsordningar i våra resp kommuner. Efter en lång och utdragen debatt på KS förra måndagen, till och med efter ajournering, för att våra lokala sossar och ledare för majoriteten, ska hinna prata ihop sig -eftersom man uppenbarligen inte använt tiden före mötet till bl a det - röstar de mot sin egen övertygelse (!) för de liggande förslagen. Fa(s)cinerande!

Jag hade yrkat avslag, eftersom jag antar att det enda sätt en kommun kan förhålla sig till dokument av den här typen, är just genom bifall eller avslag. Det har ju varit en förhandling där Arne flaggat upp våra synpunkter och betänkligheter, och de signalerna förefaller inte huvudmännen ta till sig. Hur ska vi då markera och manifestera vårt missnöje och våra högljudda protester mot maktkoncentrationen, strypt insyn, minskad öppenhet?! En av (s) KS-ledamöter kallade själv förslaget för en " demokratisk svacka" och alla höll med oss i kritiken. Men att rösta med oss mot förslaget, för att värna vår lilla kommuns inflytande i dessa viktiga bolag, det mäktade man alltså inte med. Det är fa(s)cinerande!

Det här är andra gången på de snart nio månader jag hittills varit kommunpolitiker, som våra lokala sossar röstar mot sin egen övertygelse. Jag är så förundrad och fascinerad över varför de gör det. Varje gång det händer är det så intressant att veta varför de inte kan följa sin övertygelse och gå på vår linje. Varför de känner sig tvungna att rösta emot det de själva anser, tror, tycker, vill och står för. Snälla, berätta!