torsdag, december 15, 2005

Äntligen på gång!

Ikväll hade vi premiär på Centerpartiet Övertorneås byaturné i Armasjärvi. Därmed gick startskottet för vårt arbete att staka ut ett nytt kommunalt handlingsprogram för den kommande mandatperioden 2006-2010. Det känns härligt att komma igång på allvar med tänket kring vad vi vill uträtta i Övertorneå kommun, och vilken politik vi ska söka stöd hos väljarna för.

Tidigare i eftermiddags deltog vår gruppledare Harry Grape, vår partibroder Sören Lejonclou och jag i ett seminarium om konsekvenserna för Övertorneås del till följd av IKEA:s etablering i Haparanda nästa höst. Vi har tidigare i höst efterlyst ett sådant "stormöte" i en av våra lokala annonstidningar och dagens övning lockade drygt 30-talet åhörare.

Övertorneå har - tack vare IKEA:s etablering - ett bättre läge än på många år. Chefen på Arbetsförmedlingen Övertorneå Per-Anders Ruona, berättade om att de nu erfar ett stort intresse från utflyttade personer med rötterna i vår kommun att flytta tillbaka hem till Tornedalen. Nu är det bara vår fantasi som sätter gränser för hur vi kan ta vara på detta guldläge. Jag lär återkomma till detta kära ämne på bloggen längre fram.

Nu är det viktigt att smida medan järnet är varmt och förbereda oss för den kommande utvecklingen. Infarterna från väg 99 till Övertorneå tätort måste snyggas upp och vara attraktiva, pendlingsmöjligheterna till Haparanda ses över. Att kommunen nu förbereder en detaljplan för södra kommundelen är en annan positiv och viktig åtgärd. På skolsidan är det viktigt att vi fångar upp det intresse för service, handel och besöksnäring som många ungdomar efterfrågar. Tack vare det goda och nära samarbetet med Utbildning Nord torde det inte vara några oöverkomliga svårigheter att åstadkomma sådana inriktningar, åtminstone på gymnasial nivå.

Mer förvånande var ALMI-direktören Gösta Åströms slutsatser om och inställning till företagandet i Norrlands? Norrbottens? inland. Åström hävdade att företagen inte efterfrågar nationellt riskkapital, eftersom man inte prioriterar externt ägarkapital. Vidare framhärdade Åström i att pengar inte är problemet för tillväxten i orter som Övertorneå, utan snarare bristen på entreprenörer och goda idéer. Det är ingen bild jag känner igen efter 3,5 år i Övertorneå. Tvärtom känns den inställningen provocerande.

Att Åström i den efterföljande debatten om detta, hänvisade till att han och Övertorneå Utveckling AB:s vd skulle reda ut den frågan i bastun, visade än en gång hur kvinnor icke göra sig besvär i det offentliga rummet...

Imorgon kväll ska vi för första gången äta julbord tillsammans med våra finska partikamrater från Keskusta (finska Centerpartiet) i grannkommunerna Pello och Ylitornio. Det blir trevligt att få lära känna varandra och förhoppningvis får vi tillfälle att spåna på såväl nuvarande som framtida angelägna samarbetsprojekt.

För varje dag som går blir jag en allt större finlandsvän. Finlands sak är vår! När ska det storsvenska samhället få upp ögonen för utvecklingen i Finland?! När det gäller att se till att hela landet lever, att skapa tillväxt,företagande och innovationer ligger Finland långt före oss. Med finsk sisu och beslutsamhet, svensk eftertänksamhet och förankring är vi gemensamt ett oslagbart team!